Reply To: Playback paused unexpectedly for a second, and then continued

Home Page Forums Cymatic Audio Forum Live Player LP-16 Playback paused unexpectedly for a second, and then continued Reply To: Playback paused unexpectedly for a second, and then continued

#61604
Steven CowleySteven Cowley
Participant

Sorry jali, I didn’t respond to your reply, and now I’m back with some more information.

The problem is not with the audio that I have on the USB stick. When testing, I was able to replicate the problem by playing the beginning of this song 50 times. Once in these 50 times it paused in the same way – during the first 5 seconds it seemed to get “stuck” for around half a second, and then playback continued.

Anyway I assumed that the problem was most likely with the USB stick, so I got rid of it and used a new one. No problems since then.

UNTIL… at our last gig, using a different LP-16, and different USB stick, 3 months later, the same problem occurred. But again, it happened during the first 5 seconds of the song, although it was a different song this time.

I still suspect that the problem is with the USB sticks. I don’t know whether they wear out quickly (most weeks they are removed from the LP-16, updated on a Mac, hidden files deleted and then put back in the LP-16). I did perform a read/write speed test on the stick that failed at our last gig. The read speed varied from 60-200 mbps. Another stick, same type, but which has not been used much, consistently managed 200. Is it even possible for USB sticks to wear out? I have no idea.

My approach moving forward is to routinely replace the USB sticks with brand new ones every few months. Hopefully it’ll work otherwise I’ll be looking at using Ableton Live for my playback, which I really don’t want to do, because the LP-16 is such a convenient solution when it works. I just need to get to a point where I have 100% trust that it’ll work.

Perhaps a more expensive brand of USB stick is the answer.